Srbija na 23. mestu u svetu po rodnoj ravnopravnosti

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da, prema globalnom izveštaju Svetskog ekonomskog foruma o rodnom jazu za 2022. godinu, Srbija zauzima 23. mesto od ukupno 146 zemalja.

Mihajlović je istakla da je Srbija najbolje rangirana u domenu političke moći i participacije žena u Vladi i Parlamentu, kao i pogledu postignuća u obrazovanju, gde je napredovala za 15 mesta u odnosu na 2021. godinu.

Prema njenim rečima, ostvaren je i napredak od 17 pozicija u domenu zdravlja, dok mnogo više moramo da radimo u stvaranju jednakih mogućnosti za žene u ekonomiji.

Imamo najbolje ranganje u poređenju sa zemljama regiona i kontinuirani napredak koji ostvarujemo samo nam je pokazatelj i podstrek da nastavimo sa sprovođenjem zakona i politika koje će omogućiti jednake uslove za žene i muškarce u Srbiji, poručila je potpredsednica Vlade.

Ona je ukazala na to da su Vlada Srbije i Koordinaciono telo u prethodnom periodu uradili mnogo, pre svega u uspostavljanju dobrog normativnog okvira, kao baze za sve dalje aktivnosti u pogledu unapređenja rodne ravnopravnosti.

Mihajlović je istakla da je Srbija donela važne zakone i strategije, da je po prvi put zakonski regulisala pojam neplaćenog kućnog rada, kao i da uspešno uvodi rodno odgovorno budžetiranje u javne institucije.

Potpredsednica Vlade je naglasila da se danas, uz pomoć Indeksa rodne ravnopravnosti, Srbija poredi sa najuspešnijim zemljama Evropske unije, kao i da realizuje važne projekte usmerene ka smanjenju nasilja nad ženama i devojčicama i ekonomskom osnaživanju žena.

Ipak, još mnogo posla je pred svima nama, jer sve dok i jedna žena trpi nasilje i diskriminaciju samo zato što je žena, naš posao nije završen. Društvo jednakih mogućnosti za sve građanke i građane Srbije je naš cilj, zaključila je Mihajlović.

Prema globalnom izveštaju Svetskog ekonomskog foruma o rodnom jazu za 2022. godinu najbolje su rangirane nordijske zemlje – Island, Finska, Norveška i Švedska, SAD se nalaze na 27. mestu, Crna Gora na 54. i Severna Makedonija na 69. mestu, dok je Bosna i Hercegovina na 73. poziciji.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar